Steeds meer leden hebben een scootmobiel, of denken erover deze te gaan gebruiken. In sommige gemeenten kan subsidie verkregen worden op medische indicatie. Het is wel oppassen met de aanschaf. Helaas blijken er veel ongevallen met scootmobielen te gebeuren. Vooral een te hoge snelheid is vaak de oorzaak. Men slaat om bij een (te) scherpe bocht, of verliest de macht over het stuur en rijdt ergens tegenaan.
Verkeersregels
De verkeersregels voor scootmobielen zijn duidelijk. Ze mogen op de stoep, maar mogen dan niet harder rijden dan 6 km per uur. Dat is nogal snel! Liever is “stapvoets” (circa 4 km per uur), dat is veiliger en meer comfortabel, zeker ook in binnenruimten, zoals een winkelcentrum. In de meeste steden mogen scootmobielen ook op het (brom)fietspad. Daar is de aangepaste snelheid maximaal 30 km per uur. Op paden buiten de bebouwde kom is het maximaal 40 km per uur. Op gewone straten mag maximaal 45 km per uur gereden worden. Deze snelheid is in minder overzichtelijke verkeerssituaties veel te hoog, zoals blijkt uit de ongevallenstatistieken.
Rijbewijs niet nodig
Voor een scootmobiel is een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) vereist. De verzekering geeft een sticker die u achterop moet bevestigen. Het berijden van een scootmobiel kan zonder rijbewijs. Maar als bij een proefrit blijkt dat u er geen aanleg voor heeft, is aanschaf niet aan te raden. Wel is het aan te bevelen, voordat men op straat gaat rijden, te oefenen. Het sturen, snelheid regelen en manoeuvreren is met een uurtje op stil terrein wel te leren. Een scootmobiel is een middel om bij hogere leeftijd nog mobiel te blijven. Voor velen is lopen over enige afstand niet meer te doen. Met een scootmobiel is hun actieradius voldoende om aan het sociale leven te kunnen blijven deelnemen.
Opfriscursus
Bent u op de hoogte van de verkeersregels voor scootmobielen? Veilig Verkeer Nederland biedt twee opfriscursussen waar je je kennis van de verkeersregels kunt testen. Een korte, met acht vragen en een uitgebreide met 24 vragen.
> Klik hier voor de korte opfriscursus
> Klik hier voor de uitgebreide opfriscursus
Meer informatie over scootmobielen
Uitgebreide informatie over scootmobielen is onder andere te vinden op de website IkWoonLeefZorg. Klik op de link hieronder.