Het zal u niet ontgaan zijn dat het pensioen in beweging is.
Langzaam maar zeker stomen we op naar de overgang van het huidige pensioenstelsel naar het nieuwe stelsel. Ik leg de nadruk maar even op langzaam. Maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Er wordt binnenkamers veel gerekend. Diverse scenario’s moeten worden doorgerekend om voor de overgang met verantwoorde keuzes te komen. Het is een nieuw terrein voor de sociale partners (werkgevers, werknemers c.q. de vakbonden). Maar ook voor de pensioenfondsen zoals De Nationale APF waar de Pensioenfondsen van ANWB en Unigarant zijn ondergebracht én voor de pensioenuitvoerder AZL, die de berekeningen maakt op basis van de gegevens van het pensioenfonds.
In het kader van het hoorrecht heeft de Pensioencommissie van de VG-ANWB in de afgelopen maanden overleg gehad met de sociale partners. In dat overleg hebben wij onze wensen kenbaar gemaakt voor de te maken berekeningen. Zo rond september – hopen wij – zullen er resultaten van de berekeningen op tafel komen te liggen. Tot die tijd is er radiostilte voor wat betreft de cijfers. Het wordt dus het najaar voordat er effectief in het kader van het hoorrecht met de sociale partners gesproken kan worden.
Bij de onderhandelingen zal het vooral gaan om de percentages voor de verdeling over de diverse onderdelen conform de Wet Toekomst Pensioenen. Daarbij gaat het ook over de termijnen waarover – in gewoon Nederlands – de ‘pot’ verdeeld wordt. Met name voor de oudere gepensioneerde maakt het veel uit of die spreidingstermijn tien jaar is of maar één à drie jaar. Het klinkt vervelend, maar voor de ouderen is de levensverwachting toch geringer.
Voor de verdeling is van belang hoeveel vermogen het pensioenfonds heeft op het moment van invaren. Dat invaren is dus het moment waarbij uw pensioen van oud naar nieuw gaat. Misschien heeft u het ook in de dagbladen gelezen, maar de Pensioenfondsen hebben hun vermogen zien groeien. Dat geldt ook voor het pensioen bij DN APF. De dekkingsgraden vertonen nog steeds stijgende lijnen. Of die lijn hoog blijft, nog hoger wordt of gaat dalen is afhankelijk van de financiële markten. Eind juni was de beleidsdekkingsgraad 116,6% en de actuele dekkingsgraad was 118,9%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de afgelopen twaalf maanden. En sinds 2010 zijn de cijfers nooit zo hoog geweest. De ontwikkelingen voor de komende maanden kunt u volgen via de website van DN APF: www.denationaleapf.nl/deelnemers/over-het-fonds/financiële-positie/ .
Pensioencommissie VG-ANWB