Afgelopen donderdag verscheen een onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) naar de koopkracht in Nederland. Dat leidde overal tot de kop dat die in de loop der jaren fors is gestegen.
Goed nieuws natuurlijk, maar helaas maar het halve verhaal. Zo kom je bijvoorbeeld in dit artikel dat de NOS publiceerde echt hélemaal aan het einde (en dan nog behoorlijk kort) pas tegen welke groep z’n koopkracht nou net níet heeft zien stijgen de afgelopen jaren.
U raadt het al: dat zijn de gepensioneerden. De afgelopen tien jaar daalde hun koopkracht gemiddeld met 5%. Oorzaak daarvan is uiteraard het gedurende die periode niet of nauwelijks verhoogd zijn van de aanvullende pensioenen (bij honderdduizenden mensen is dat pensioen zelfs verláágd). Het verschil in koopkrachtontwikkeling tussen gepensioneerden en andere Nederlanders is overigens een stuk groter dan die 5%. Want terwijl gepensioneerden inleverden, kregen anderen er dus juist geld bij.
Uit het bovenstaande kunnen twee conclusies worden getrokken: het is de hoogste tijd dat pensioenen weer worden geïndexeerd (de Koepel Gepensioneerden pleit daar dan ook stevig voor). En dat senioren niet alleen onderaan de koopkrachtlijstjes bungelen, maar ook achteraan staan als het gaat om aandacht voor hun situatie. Want de kop van bijgaand NOS-artikel (én van het CBS-onderzoek zelf overigens) had natuurlijk niet moeten zijn ‘Koopkracht in 40 jaar tijd met bijna 60 procent omhoog’, maar ‘Iedereen erop vooruit! Behalve gepensioneerden dan.’
Zoals boven dit stukje staat.