Zoals bekend heeft het bestuur van de VG-ANWB in januari 2024 een brief verzonden naar het bestuur van de Nationale Algemeen Pensioenfonds (DN APF) over de indexatie van 2,93%.
Medio februari heeft DN APF deze brief uitvoerig beantwoord. Uit de brief is ook duidelijk geworden dat een deel van het Belanghebbendenorgaan (BO) van de kring M (ANWB-Unigarant) een rol heeft gespeeld. Dat deel van het BO vond de – door het bestuur vastgestelde – dekkingsgraad niet prudent genoeg.
Er was een voorkeur om meer rekening te houden met de bewegelijkheid van de dekkingsgraad én de dalende rente. Er werd gepleit voor meer speelruimte en aan het voorstel van het bestuur van DN APF werd geen goedkeuring gegeven. Dit had tot gevolg dat het bestuur met een ander voorstel moest komen. Dat voorstel heeft geleid tot de lagere indexatie van 2,93%, waaraan door de meerderheid van het BO wel goedkeuring werd gegeven.
Het is jammer dat het BO geen overeenstemming heeft gevonden voor het hogere percentage. Zeker voor ons als gepensioneerden omdat wij nu maandelijks minder extra geld zullen ontvangen dan aanvankelijk de bedoeling was. Het niet uitgekeerde geld blijft nu binnen het pensioenfonds en geeft straks bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel iets meer speelruimte. De VG-ANWB zal er dan wederom op aandringen daarbij prioriteit te geven aan een ruime indexatie.
Zowel het bestuur van een pensioenfonds als het BO hebben tot taak om indexatie voor alle partijen (zowel werkenden, slapers als gepensioneerden) evenwichtig te beoordelen. Helaas is het begrip ‘evenwichtig’ niet eenduidig. In feite is er niet veel verschil met het huishouden als het gaat om de reserveringen in het huishoudbudget. Bijvoorbeeld voor het vervangen van een wasmachine én een wasdroger. Als je nu een nieuwe droger moet kopen, dan wil je een mooie nieuwe. Of moet je genoegen nemen met een iets mindere om straks nog genoeg geld te hebben als de wasmachine de geest geeft? Bij het pensioenfonds is mede door de zienswijze van het BO, de keuze gevallen op het vermijden van risico’s in de toekomst door nu minder uit te geven. De toekomst zal leren of dat besluit achteraf de toets der kritiek kan doorstaan.
Pensioencommissie VG-ANWB