De ANWB vindt dat ieder kind zich veilig op de fiets door het verkeer moet kunnen bewegen. Om dit te bereiken moet er meer aandacht komen voor de verkeersveiligheid en fietsvaardigheden van kinderen. Daarnaast is voor 1 op 9 kinderen een fiets niet vanzelfsprekend, omdat er vaak geen geld voor is. Ook dit moet veranderen. Daarom start de ANWB de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’.
E-bikes, bakfietsen, speedpedelecs, elektrische steps. Het wordt steeds drukker op het fietspad en daarmee een stuk onoverzichtelijker, zeker voor kinderen. Bovendien bestaat de indruk dat de fietsvaardigheid van kinderen de laatste jaren aanzienlijk is afgenomen. De ANWB maakt zich hierover ernstig zorgen. Jaarlijks raken gemiddeld 700 kinderen onder de 14 jaar ernstig gewond bij een fietsongeluk (SWOV: 2020). Daarom is het tijd voor actie. Want als er niets gebeurt zal het aantal jonge verkeersslachtoffers verder oplopen. Een ander probleem is dat sommige kinderen niet eens een fiets hebben omdat er simpelweg geen geld voor is.
Fietsvaardigheid
Met de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’ vraagt de ANWB aandacht voor de fietsvaardigheid van kinderen en voor het ANWB Kinderfietsenplan. Kinderen leren vooral veilig fietsen wanneer zij al vanaf jonge leeftijd veel meters maken, liefst onder begeleiding van hun ouders en in het verkeer. Die kunnen hun kind spelenderwijs vertrouwd maken met het drukke verkeer en hen leren hierop te anticiperen. Hiervoor vinden ouders op www.anwb.nl/fietsles allerlei handige tips.
Kinderfietsenplan
Daarnaast vindt de ANWB dat ieder kind recht heeft op een eigen fiets. Want al jong fietservaring opdoen is belangrijk en met een fiets kunnen zij ook veel beter deelnemen aan het sociale verkeer. Daarom doet het ANWB Kinderfietsenplan een oproep aan iedereen in Nederland om ongebruikte fietsen te doneren. Daarvan zijn er genoeg: onderzoek heeft uitgewezen dat er 3,8 miljoen fietsen ongebruikt in de Nederlandse schuurtjes staan. De ingezamelde fietsen worden samen met vrijwilligers in werkplaatsen opgeknapt en komen vervolgens met behulp van partners terecht bij kinderen die ze het hardst nodig hebben. Ruim 17.000 kinderen hebben sinds de start van het Kinderfietsenplan in 2015 een eigen fiets gekregen.
De ANWB zet zich al sinds haar oprichting op allerlei manieren in voor de fietsveiligheid, onder meer met het verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise. Hiermee bezoekt de ANWB jaarlijks meer dan 900 scholen. Ook worden in samenwerking met de Edwin van der Sar Foundation fietshelmen uitgereikt aan kinderen op basisscholen.
Kijk voor meer informatie op www.anwb.nl/elkkindveilig