In 2020 is de elektrische auto eindelijk binnen bereik gekomen van de consument. Mede dankzij de aanschafsubsidie maakte een aanzienlijke groep particulieren het afgelopen jaar de overstap naar elektrisch rijden. Bij leaserijders was de elektrische auto al jaren in trek. Het totale aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen steeg naar bijna 145.000, een verdubbeling ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB vandaag voor de vierde keer presenteert.
De positieve ontwikkeling van elektrisch rijden kent meerdere oorzaken. Het huidige aanbod sluit steeds beter aan bij de behoefte van de consument. Het aantal modellen in de prijsklasse tot 50.000 euro steeg van 22 naar 31. Ook nam de gemiddelde actieradius sterk toe en zijn de totale gebruikskosten van een gemiddelde elektrische auto inmiddels vergelijkbaar met die van een gemiddelde benzineauto. Wat ook meehelpt is dat de snel-laadinfrastructuur in Nederland fors is uitgebreid. Het aantal Nederlanders dat overweegt binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen steeg van 20 naar 26%.
Ondanks de aanschafsubsidie is een elektrische auto nog niet voor iedereen een haalbare optie. Voor veel particuliere rijders vormt de hoge aanschafprijs nog altijd het grootste struikelblok. In de prijsklasse tot 25.000 euro is een elektrische auto in aanschaf al snel 9.000 euro duurder dan een vergelijkbare auto op benzine. Bovendien zijn er in dit segment nu slechts 6 modellen waar de consument uit kan kiezen.
Belangrijkste redenen om te kiezen voor een elektrische auto
1. Milieu 60%
2. Nooit meer tanken 32%
3. Voordelig in gebruik 31%
4. Voorbereid op de toekomst 27%
5. Goede rijeigenschappen 27%
Belangrijkste redenen om niet te kiezen voor een elektrische auto
1. Te duur om aan te schaffen 50%
2. Actieradius onvoldoende 30%
3. Te weinig laadpalen 27%
4. Huidige auto is nog niet aan vervanging toe 27%
5. Kwaliteit / levensduur accu 23%
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat met ingang van 1 januari 2030 alle nieuw verkochte auto’s elektrisch aangedreven moeten zijn. Om deze doelstelling te halen, is het volgens de ANWB noodzakelijk dat de aanschafsubsidie wordt behouden. Daarnaast is het belangrijk dat het aantal betaalbare modellen wordt uitgebreid en dat er een ruime tweedehands markt ontstaat.
Met de Elektrisch Rijden Monitor wil de ANWB haar leden en partners informeren en elektrisch rijden in Nederland stimuleren.
In de Elektrische Rijden Monitor- infographic staan de belangrijkste feiten en cijfers.
> Klik hier voor meer informatie